ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DOMAIN ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Μέχρι σήμερα ο νομικός κόσμος γνώριζε την επωνυμία, το εμπορικό σήμα και τον διακριτικό τίτλο. Τώρα αντιμετωπίζει ένα επιπλέον αγαθό, που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον χώρο του ίντερνετ: Το domain name καθορίζει την ταυτότητα του κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή την ώρα που συνδέεται στον παγκόσμιο ιστό μέσω κάποιου παρόχου. Το όνομα χώρου είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο οφειλόμενο αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Γι αυτό και η κατοχύρωση domain name αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Το Domain Name System (DNS) είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε προκειμένου να γίνει εύκολη η χρήση του διαδικτύου, ιδίως για τον μέσο χρήστη. Μέχρι την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής η σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών απαιτούσε την απομνημόνευση από τον χρήστη αριθμητικών “διευθύνσεων”, των γνωστών διευθύνσεων IP (IP addresses). Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει η διεύρυνση της χρήσης του διαδικτύου σαν μέσο ανταλλαγής πληροφορίας απαιτούσε την δημιουργία ενός “καταλόγου” διευθύνσεων, μορφής αντίστοιχης με αυτήν ενός τηλεφωνικού καταλόγου. Την ανάγκη αυτή κάλυψε το σύστημα DNS, στο οποίο μια αριθμητική διεύθυνση (π.χ. 193.201.166.11) αντιστοιχεί σε μια αλληλουχία λέξεων ή σειρά γραμμάτων που είναι σαφώς πιο εύκολο να απομνημονευθούν από τον χρήστη

Η λέξη αυτή πάντα προσδιορίζεται από μία κατάληξη που συνήθως χαρακτηρίζει την γεωγραφική “περιοχή” του δικτύου στην οποία ανήκει ή την ιδιότητα της ιστοσελίδας.

Έτσι, ένα domain name με κατάληξη [.gr] θα έχει την μορφή πχ to-domain-mou.gr, ένα όνομα χώρου με κατάληξη [.com] θα έχει τη μορφή to-domain-mou.com και οι χρήστες θα μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες που θέλουν γράφοντας σε κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης (όπως στον Internet Explorer ή τον Firefox) μια διεύθυνση της μορφής

Η εκχώρηση ενός ονόματος χώρου διαρκεί 2 χρόνια από την υποβολή της δήλωσης καταχώρησης στο Μητρώο. Η κατοχύρωση του domain name στο όνομα σας σημαίνει ότι μπορείτε να το έχετε για πάντα στην ιδιοκτησία σας, κάνοντας το ένα μόνιμο μέσο διαφήμισης το οποίο μπορείτε να τυπώσετε στις κάρτες σας καθώς και να συνοδεύει όλη την επαγγελματική σας αλληλογραφία.