ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για εταιρείες και επιχειρηματίες παγκοσμίως που επωφελούνται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει ως κέντρο παροχής ποιοτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει η Κύπρος σαν προορισμός εταιρειών και επιχειρηματιών με δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο πηγάζουν από το σύγχρονο νομικό και δικαστικό σύστημα, το δίκαιο και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, αναπτυγμένο σύστημα υποδομών σε ότι αφορά τις υπηρεσίες και το τραπεζικό τομέα, καθώς και το υψηλού επιπέδου επαγγελματικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Μπορείτε τώρα και εσείς να κάνετε μία Σύσταση Εταιρείας στην Κύπρο.

Ελκυστικό είναι το νέο καθεστώς που διέπει την ίδρυση μιας εταιρείας στην Κύπρο από διεθνείς εταιρείες, αφού τώρα αυτές εγγράφονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις εγχώριες εταιρείες με μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα. Με την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και την περαιτέρω σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, η Κύπρος αναβάθμισε περαιτέρω τους θεσμούς και μείωσε την γραφειοκρατία με αποτέλεσμα και πάλι να παρατηρείται αυξημένος αριθμός προσέλκυσης και ίδρυσης κυπριακών εταιρειών από διεθνείς εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Ελλάδα και την Ρωσία.

Στην Κύπρο υπάρχουν ευκολίες και παροχές που θα θέλαμε να προσφέρονται και στις εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα. Μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα είναι τα παρακάτω:

  • Απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία.
  • Ο εταιρικός φόρος επί των κερδών είναι 12,5%.
  • Δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές για τους μετόχους.
  • Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα υψηλό και οι Κυπριακές εταιρείες θεωρούνται εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι “offshore” όπως θεωρούνταν μέχρι το 2003. Ειδικότερα, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εταιρείες θεωρούνται ότι έχουν αποκτήσει νομικό και φορολογικό status εφάμιλλο με αυτό οποιασδήποτε άλλης εταιρίας οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους. Συνεπώς, οι Κυπριακές εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι offshore εταιρίες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υφίσταται ένα αυστηρότερο πλαίσιο που θεωρείται ότι προστατεύει από πρακτικές ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • Τα μερίσματα που καταβάλλονται σε μετόχους κυπριακής εταιρείας διεθνών δραστηριοτήτων που δεν κατοικούν στην Κύπρο δεν φορολογούνται. Ο φόρος μερίσματος είναι 0%.
  • Τα κεφάλαια των Κυπριακών εταιρειών θεωρούνται ασφαλή δεδομένου ότι οι Κυπριακές τράπεζες πλέον κρίνονται ασφαλείς.

Η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων χωρών της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, και σχεδόν με όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο συνδυασμός της χαμηλής ή της καθόλου φορολογίας με τα ωφελήματα που παρέχονται από αυτές τις συμφωνίες, καθιστούν την Κύπρο μια άκρως επιθυμητή τοποθεσία για Διεθνή Φορολογικό Σχεδιασμό.